"Rikt liv med enkle midler" Arne Næss


lørdag 22. januar 2011

Enkle triks gjør turen topp

Denne bloggen skal motivere foreldre til å ta med barna sine inn i naturen. Mine to siste turer er gode eksempler på hvor enkelt det kan gjøres - og hvor gøy det likevel blir.

I utgangspunktet er denne årstiden - vinteren - mer utfordrende. Den krever at planleggingen er bedre for å unngå frysing. Å glemme ting får større konsekvenser.
Men altså: det kan gjøres enkelt. Utgangspunktet var litt utfordrende siden vi den siste tiden har hatt skiftende temperaturer. Derfor er skiløypene harde og ikke så fristende når man har med unger som faller mange ganger i løpet av turen. Det er rett og slett for stor sjans for at de slår seg kraftig, siden de ikke har respekt for bakkene uansett hvor bratte de blir.

Vi siktet oss inn på et skogsområde og en liten leirplass vi har stelt i stand sommerstid. Dermed gleder ungene seg til å komme dit siden de har gode minner derfra. På grunn av tidligere mildvær, var det nå skareføre. Derfor droppet vi ski og gikk til fots. Vi tok med akebrett. Programmet var enkelt: gå maks en halvtime i slakt terreng. Finne leirplassen, sanke ved, lage bål, smelte snø til kakao. Mens bålet jobbet med snøsmeltingen, fant vi flere passelige skråninger som egnet seg for aking. I skogen finnes alle mulige varianter. Det gjør at det alltid finnes en ny, spennende akebakke når den forrige blir for kjedelig. Akeseansen ble som vanlig så populær at det bare var glør igjen da vi var tilbake til bålet. Men snø smeltes fort, så det blir snart en perfekt pause med kakao og kjeks. Siden vi har laget en liten gapahuk, trekkes ungene fort dit for å leke litt. I tillegg har vi ofte med en eller to favorittbamser og ei eller flere bøker. Da får far (og mor) slappet litt av med lesing og bare med observering mens ungene leker med sitt.
Om litt melder ofte energien seg igjen med full styrke, og da kan det passe å klatre litt i trærne. Det er kjempefin utfordring for ungene og slett ikke farlig. Hvis man i tillegg er så heldig å finne noen frosne eller delvis frosne myrhull, går leken enda en god stund med isknusning. Til slutt legges turen hjem i mange små omveier for å oppsøke spennende akebakker. Prikken over i`en for vår del, var på denne turen at vi fant et frosset lite fossefall som var perfekt å skli på.


Ta gjerne med ei bok på tur - det slår alltid an.

Både barn og vokse blir innimellom sittende å stirre i bålet.I myrene finner du nesten alltid en isflate eller fler. Islek er veldig populært.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar