"Rikt liv med enkle midler" Arne Næss


lørdag 8. september 2012

Myrslått i gamle dager

Heiområdene rundt Ogge i Birkenes og Iveland er først og fremst flott natur. Men ser man godt etter, er det ennå tydelige spor etter tidligere tiders utnyttelse av naturressursene her. 
I ruinene av løa står en ærverdig Herkules slåttemaskin for hest.
Jeg tusler mye i disse traktene. Heiene er trivelige på grunn av sin gamle furuskog og landskapet er åpent på grunn av de utallige myrene som snor seg mellom høydedragene. Og nettopp myrene fanger litt ekstra interesse. Jeg har lagt merke til at det ved nesten hver eneste store myr er mulig å finne rester etter ei lita bu. Noen steder helt nedrast, andre steder står bua ennå. Det er høyløer. Tidligere, fram til for kanskje 50-60 år siden, var det svært vanlig, trolig helt livsnødvendlig, å slå myrene for gras for å fø dyra på gården. Stort sett kunne jo dyra gå selv å beite, men myrene var ofte for våte til det. Derfor passet det godt å utnytte disse til vinterføde. Graset ble slått, tørket og lagt i høyløene som gjerne lå tett i myrkanten. Nå så vinteren kom, ble det lett å frakte høyet på slede, og da ble høyet fraktet ned til gårds.
Her om dagen satt jeg ved et kaffebål ved ei tjønn og kikket på turkartet jeg har fått av Birkenes IL. På dette er alt av historisk interesse markert på kartet. Øynene falt på en gul avlang flekk på kartet med en bygning ved siden av. Stedet var langt til skogs. Jeg skjønte at dette trolig var en gammel slåttemark med ei høyløe ved siden av. Jeg la i vei og fant etter hvert stedet. Slåttemarka var ikke lenger åpen, slik kartet antydet. Her var grana i ferd med å overta fullstedig. Den gamle høyløa fant jeg også, men den var sammenrast for mange år siden. Men noe skilte seg ut fra de råtne stokkene. Det viste seg å være et håndfast  bevis på hva som hadde foregått på dette stedet, den rustne holken var en gammel slåttemaskin. Nærmere bestemt en Herkules fra Arvika-verken i Sverige.
 Jeg ble stående noen minutter og prøvde å forestilte meg hvordan slåtten måtte ha foregått her, og ikke minst hvor annerledes hverdagen var i landet vårt for bare et halvt hundreår siden.
PS: For å se Herkules slåttemaskin i bruk, ta en titt på den danske "Bonderøven" Frank 

Høyløa er ennå synlig, men nedbrytningen går fort.

Slåttemaskinen er laget i Sverige, på Arvika-verken.


Her ses også selve slåttearmen.

Gammel slåttemark gror helt igjen av gran.

Detaljer på råtten bjelke.

Ved ei myr i nærheten står fortsatt høyløa godt, selv med en betydelig slagside.

2 kommentarer:

 1. Flott kultur-og naturhistorisk blogginnlegg! Gode fortellende bilder!

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Jeg syns kulturhistorie er veldig spennende, men det er jo ikke alltid like enkelt å videreformidle det..

   Slett