"Rikt liv med enkle midler" Arne Næss


mandag 26. mars 2012

Et snev av villmark

Et tips fra en villmarksvenn gjorde meg nyskjerrig. Nesten i min bakgård skulle det finnes et stykke skog som var villere og vakrere enn det meste andre i omkretsen.
Jeg satte derfor både lørdag og søndag kursen for Bjorvand og til Risdalen naturreservat. Både reservatet og skogsområdene omkring skulle være godt egnet for en som liker skikkelig villskau. Det passet meg bra..
Det startet med en grytidlig lørdags morgen. En tiurleik skulle ligge innpå en ås. Jeg gikk meg gjennom hogst og kratt, men da jeg kom til angitt område, var det ikke vanskelig å skjønne at det kunne være egnet for storfuglleik. Her var skogen gammel og variert. Jeg fant ganske raskt et område med småkoller og hauser som jeg har sett så mange gode leiker ligge på. Og ikke overraskende var det spellmøkk å finne på flere av hausene. Men tiuren så jeg ikke. Etter noen minutters svinsning, fikk jeg plustelig høre den velkjente, svake lyden av en spillende tiur. Jeg beveget meg  sakte og stille mot lyden, og etter noen minutter fikk jeg gleden av å se en diger tiur spille fra toppen av ei stor furu. I lang tid ble jeg stående i skjul og observere tiuren. Men den hadde god utsikt, og var veldig var, så noe bilde fikk jeg ikke tatt i frykt for å skremme den.
I toppen av denne furua satt tiuren og spilte mens jeg lå i skjul bak ei treklynge.

Ferden fortsatte videre og jeg kom over mange flotte områder både innenfor og utenfor reservatet. Jeg så musvåk sveve ved en høy bergvegg mens den "mjauet" så karakteristisk, jeg så beverdemninger, -hogstfelt og -demninger, store mengder frosk i forbindelse med de beverpåvirkede områdene, rådyr, lyden av spurveugle, tromminga til svartspett og mye mer. Og for ikke å glemme, var skogen virkelig flott - både imponerende løvskogspartier i flere bratte sørhellinger, mange lauvingstrær, granskog med store dimensjoner, enkelte kjempeosper og en god del død ved i den varierte, flersjikta skogen.
Minne fra tidligere tider: et gammelt lauvingstre (alm).Her har beveren demmet opp og druknet grana. Det blir en flott biotop...

Det var mange spor etter castor fiber i området. Dette kan hogst fra sist høst.

Beverens byggverk.

Mange påbegynte prosjekter her, men hvorfor klare ikke beveren å bestemme seg for hvilke eik han skulle legge i bakken?Store kontraster langs grensa til naturreservatet i Risdalen. Her står jeg i myra og ser mot syd....

..og her mot nord.. ikke tvil om at jeg liker skogen mot nord best...

Naturlig element i gammel granskog. Rødrandkjuka har infisert grana og sørget for  stammebrekk.


Rødrandkjuke

Flott skogsinteriør. Granlåg  og høgstubbe til venstre og ei flott barlind til høyre. Sistnevnte er rødlista i Norge.


Denne gamle høyløa viste seg å være gammel...

Gamle skriblerier på tømmerveggen. Her er en fra 1898! Utrolig.

Denne er fra 1932...

Dette var den eldste jeg fant - fra 1890!

Denne karen har risset inn sin melding under 2. verdenskrig.

Furet, værbitt...

2 kommentarer:

  1. Kanskje vi treffes der en gang!
    Vennlig hilsen Magne Myhren

    SvarSlett
  2. Det ville være hyggelig! Og sjansen øker i alle fall betraktelig nå som jeg har forelsket meg i området - selv etter bare to besøk..

    SvarSlett