"Rikt liv med enkle midler" Arne Næss


mandag 24. februar 2014

Fram- og tilbakeblikk

På mørke og regnvåte vinterkvelder hender det ikke rent sjeldent at jeg tar meg noen tilbakeblikk i bildeminner fra sommeren som gikk. Så også i kveld. Her er jeg på en av temmelig mange kveldsfisketurer i et lokalt vann. Det får meg til å tenke framover til neste vår. Da skal jeg igjen pusse støvet av lettspinnutstyret og farte mellom de mange trivelige tjønnene og vannene i håp om å overliste mang en ørret.

fredag 21. februar 2014

Sola varmer en kald sørlandsmorgen

Før startskuddet for den sørlandske snøstormen gikk av, hadde vi en flott vinterdag med barfrost her sør. Jeg var tilfeldigvis ikke på jobb den dagen, og kunne ut i naturen og nyte den vindstille og solfulle morgenen i en lun furuskog. Det er en enkel glede, men har du noen gang tatt deg tid til å sitte ned og studere trærne som står i røyk på grunn av at den stadig mer varmende sola gjør frosten om til damp?

søndag 9. februar 2014

Ikke lenge siden, dette

Sørlandsvinteren er ustabil. Det har jeg visst lenge. I år er intet unntak. Det vil si noe har vært stabilt i vinter.
Nedbør. 
Mye nedbør. Hele tiden.
Bildet nedenfor er tatt 10. januar. Dette er dagen da jeg sist så sola. Det er nå 1 måned siden...
Men ustabilt har det likevel vært. Bare noen dager etter bildet er tatt, begynte det å snø. Det snødde og blåste hardt i 2 uker. Snødybden oversteg 1 meter, opp mot halvannen meter i skogen overfor meg. 
Så har det slått om. Nå har det regnet hver dag i en uke. 
Sørlandsvinter...


onsdag 5. februar 2014

Kroker skulle krøkes

Nylig var jeg med som leder for en speidergruppe på tur. Vi hadde ønske om å utfordre 5. og 6. klassingene på å kunne overnatte i koie eller bare i telt midtvinters. Vi dro til Hornnes, i et område som ligger om lag 500 meter over havet og som hadde stabilt vintervær i slutten av januar. Turen inn til koia var ikke lang. Kanskje bare 2 kilometer. Men oppholdet skulle by på noen utfordringer siden det var seks-sju minusgrader kombinert med litt sur vind. Slett ikke krevende, men utfordring for ganske uerfarne speidere var det likevel. Det er moro å kunne lære bort litt av sine kunnskaper om friluftsliv til unger i den alderen. Det fikk jeg rikelig mulighet til. Alt fra det å holde seg tørr og varm, til å lage mat på bål og brennere, og til det å gå på ski og å sove i kalde omgivelser. Overraskende, men veldig positivt var det at fire av speiderne ønsket å sove under tarpen jeg, uten spesielle forhåpninger om at den ville bli brukt, hadde tatt med meg.
Disse fire, men også resten av gjengen, er på vei til å krøkes til gode (speider-)kroker.
Selv fikk jeg min lille avkobling og friluftstilfredsstillelse ved å legge meg i telt noen titalls meter unna koia. Min sikkert 15-20 år gamle vinterpose er ikke like god som før, så noe hutring ble det gjennom natta. Men du verden så nydelig det er å ligge ute vinterstid.
Det var røft vær, med både vind og kraftig snøbyger. Men speiderne var ved godt mot.

I denne gamle høyløa, nå omgjort til møteplass på heia, overnattet speiderne.

Unntaket var de mest spenningssøkende fire staute guttene (som i løpet av natten ble tre) som ville overnatte under denne tarpen. Tøft gjort!

Jeg gravde min egen teltgrav noen titalls meter unna løa.

Vintersovepose og reinskinn er alt som skal til for en trivelig teltopplevelse vinterstid.


lørdag 1. februar 2014

På beverjakt i dypsnøen

Beveren har hytta inn mot skogkanten i høyre bildekant.

Et enslig revespor følger bekken forbi beverhytta.

Utsikt over Mørkestøltjønna
Snøen ligger dyp over sørlandske skoger for tiden. Opp til halvannen meter selv her i kystnære Kristiansand. Det har gjort det umulig å kartlegge beverbestanden, et prosjekt som pågår i vinter. Jeg rakk å gjøre mye av jobben før snøen kom. Spesielt en av de aktive beverkoloniene har jeg hatt lyst til å følge med på framover. Denne uken bød på en mulighet til å besøke området. Jeg tok derfor skia fatt og stolpet meg innover skogsveien som nå var dekket av lett, men dyp nysnø. Vel framme ved beverens rike, var det ingen spor å se. Jeg syns matlageret så skrøpelig ut første gang jeg vår her inne i høst, og har regnet med at beveren har måttet ut og felle trær så lenge det vår mulig å holde ei åpen råk i isen. Fortsatt er det åpent vann i dammen den har demmet opp, men altså ingen spor. Bare et enslig revespor som går langsetter bekken. Sporene viskes fort ut av stadig snøfall og vind. Men likevel hadde jeg nok forventet å se spor. Jeg lurer virkelig på om denne kolonien overlever vinteren.Det blir spennende å ffølge med framover.