"Rikt liv med enkle midler" Arne Næss


mandag 31. desember 2012

Året som gikk i gammelskogen

Trolsk stemning i Gutulias urskog.

Ett år er snart gått. 2012 er omme. 
Her i gammelskogen gjør det liten forskjell. 
Furua som har stått der i så mange hundre år
kan fortsette å vri seg sakte mot himmelen.

Mennesket kan ikke her komme
og gjøre naturen til trell.
I et verneområde får vi se hvordan skogen står
etter generasjoner med frie kår.

Gutulia en natt i september. En kjempe har falt.

lørdag 29. desember 2012

Vinternatt i skogen

Vinternatt. Månen skaper et spennende skyggelandskap.

En stjerneklar og månefylt natt ble jeg med naturfotograf Arve Henriksen til skogsområdene som han setter mest pris på; Erkleiv på grensa mellom Kristiansand, Vennesla og Birkenes kommune. Dette er et spennende naturområde med rikt dyreliv som Arve har grundig dokumentert gjennom sine filmer og bilder. Jeg fikk mange historier fra hans dyre- og fuglemøter i løpet av noen sene kvelds- og nattetimer.
Jeg takker så mye for turen og kan love at den gav inspirasjon å gjøre meg mer kjent i disse traktene!
En kald natt i Erkleiv. -12 grader.


tirsdag 25. desember 2012

Uvanlig og spennende besøk


En forsommer hadde vi spennende og uvanlig besøk i boligområdet. Først gjennom nattlige lyder jeg ikke helt klarte å bestemme. Etter noen dager dukket lydkilden fysisk opp i hagens trær. Et hornuglepar begynte å frekventere trærne i og rundt hagen vår. Så en kveld dukket også årsaken til at de var der fram - nemlig et nøste av en årsunge. Etter hvert dukket ytterligere to unger opp, slik at det i flere dager var fem ugler i trær og busker rundt huset. Det var en spennende periode siden ugleungene ikke hadde den nødvendige skyheten inne ennå, og foreldrene ble pent nødt til å vise seg også på dagtid for å hegne om sitt avkom.
En av ungene sitter i vedhaugen min omtrent 1,5 meter fra inngangsdøra vår.

søndag 23. desember 2012

Hente julegrana sjøl


Det var lenge siden sist nå, men det å hente julegrana si sjøl i skauen føles veldig riktig. Det er trivelig stemning nå, med mye snø på trærne. I vinterskrud ser selv planta skau fin ut...


tirsdag 18. desember 2012

Tre generasjoner på tur

 Storfamilien dro en tur til Hillestad i Åmli i høst. Vi leide ei hytte på Hillestadheia. Dette viste seg å være et flott utgangspunkt for turer i fjell-nært terreng. Tre generasjoner dro til fjells på tur.


I dette vannet så jeg fisk, men ingen ville ta på vårt utvalg av spinnere og sluker. Men denne sportsfiskeren var fornøyd uansett.

mandag 17. desember 2012

Flere gjester på brettet

Tidligere i høst fikk jeg besøk av - for min del - sjeldne gjester på foringsbrettet. To kjernebitere som forsynte seg grådig av frøene. Her i selskap med en bjørkefink.

søndag 16. desember 2012

Vakkert og vilt i Telemark - et tilbakeblikk

Jeg kan ikke tenke meg flottere naturlig kunstverk enn en slik sølvgrå, vridd furu. 
Gårsdagens snøvær er avløst av tett regnvær. Bortsett fra nødvendig snømåking innbyr ikke en slik søndag til   å være ute. Derfor passer det fint med et tilbakeblikk i gamle bildearkiver. Jeg har vokst opp i de nedre deler av Telemark, og det er her jeg lærte meg å utforske og bli glad i naturen. Derfor har jeg en helt spesiell dragning mot disse traktene. Hver vår drar jeg til skogs noen døgn for å oppleve tiurens vårspill. Da må jeg tilbake til Telemark, nærmere bestemt traktene rundt Skien, Nome og Bø. Disse bildene fra 2008 er hentet fra et område i Lunde, i Landsmarka, hvor det i tillegg til en flott tiurleik, også er herlig vilt terreng. Kombinasjonen av røff topografi og ordentlig gammel skau er noe av det mest spennende jeg kan oppsøke av natur. Dette området domineres av furuskog, og har et eventyraktig preg.Ikke vanskelig å se at furuskogen på andre siden av den dype kløfta er gammel. Furua er flott når greiene begynner å få den "pistrete", nedhengende formen.
Iblant er det fint å skaffe seg oversikten i det bratte terrenget. Men aller mest spennende er det å gå ned i terrenget og inn i skogsdypet.

Sjefstiuren må ha kjempet hardt for sin plass på toppen av rangstigen  - ikke èn viftefjær er igjen!


lørdag 15. desember 2012

Liten fuggel

Fugleforing er viktig, men også veldig trivelig, syns jeg. Det går med store mengder med solsikkefrø, ca 30 kg hittil i vinter. I tillegg kommer brødrester, meiseboller, fett og nøtter. Gjester på brettet er stort sett kjøttmeis og blåmeis. Men innimellom kommer også andre, slik som denne flaggspetthannen innom.

fredag 14. desember 2012

Vintervær


Sørlandet er ikke bare fint om sommeren, men byr også på flotte vinterstemninger i blant. Denne morgenen tok jeg turen til Nasbøvarden i Vennesla. Her går det ei skiløype i 2-300 meters høyde. Jeg fulgte denne innover heiene. Det var gråvær, men noen brytninger i skyene som brakte noen stemninger. Jeg så ingen dyr, men sporene etter dem var mange. 
Her har definitivt haren hoppet.

En skogbrann for 5-7 år siden setter fortsatt sitt preg på området. Mesteparten er innlemmet Paulen naturreservat.

Ei mus har krysset andre spor. Hvem har satt de sporene?


Her er samme type spor. Noen som har tips?

Elgspor var det en god del av.søndag 2. desember 2012

Ser fram mot lysere tider

Det er travle tider. Alt skal tydeligvis avsluttes i november og desember. Jobb, studier, skole, foreninger. Alle skal markere avslutningen av året på godt vis. Det blir litt travelt når alle skal på samme tid. I år har ikke jeg heller sluppet unna dette kjøret. Da er de små rastene ved kaffibålet, slik som her (bildet) ved soloppgang fredag på en bergkant i et naturreservat, gull verdt. Den lille timen foran knitrende bål er nok til at hodet renses for bekymrede tanker, og kroppen fylles med sårt tiltrengt energi.
Jeg ser fram mot lysere tider i dobbelt forstand. I form av mer tid til å besøke skogen og i form av den kommende vinteren med det herlige, hvite og lydløse vinterlandskapet.