"Rikt liv med enkle midler" Arne Næss


onsdag 29. august 2012

Et ekte hamskifte

Ordet hamskifte forbindes nok mest med den overførte betydningen om at noe gjennomgår store endringer. Har man øynene med seg i naturen, er det mulig å se hamskifte på ordentlig.


Jeg har tatt meg bedre tid på mine turer inn i naturen i det siste. Da oppdager jeg mange spennende detaljer. Som dette hamskiftet jeg kom over i ei helt vanlig myr i Birkenes. Det tomme skallet på bildet over er resultat av at en øyenstikkernymfe har gjennomgått et hamskifte og kvittet seg med det ytterste hudlaget. Jeg må si det er fasinerende å vite at det virkelig er mulig å krype ut av dette skallet og etterlate det like helt. Selv de seks beina har øyenstikkeren klart å krype ut av.

Kanskje er denne som har krøpet ut av hamen?
Padde


Hvitlyng er vanskelig å få øye på der den står, ofte enkeltvis såvidt over torvmosa. Men du verden for  et vakkert skue.

søndag 26. august 2012

Populær flaggermustur

Under denne gatelykta jaktet nordflaggermus med 70 skuelystne til stede.

Sent fredag kveld satte jeg kursen for Søgne gamle prestegård og Agder naturmuseum/Sørlandet zoologiske forenings årlige flaggermustur. Ved prestegården møtte meg en stor ansamling folk, og jeg trodde at jeg hadde kjørt til feil arrangement. Men nei, flaggermusturen er faktisk så populær at over 70 små og store var klare for nattlig flaggermusjakt med kyndig guiding fra zoolog Roar Solheim.
Roar holdt som vanlig et veldig interessant introduksjonskurs om denne nattaktive krabaten som vi så sjelden ser. Deretter dro vi i samlet flokk ut i nattemørket. Men ingen flaggermus ble fanget inn av detektorene. Mens både bein og tid gikk stadig fortere, spredte deg seg en ørliten usikkerhet blant arrangøren. Hvorfor uteble flaggermusene? Både vær og temperatur skulle være perfekt. Men omsider viste deg seg at vi nok var litt tidlig ute, for plutselig dukket det opp flaggermus både her og der. Detektorene fanget inn nordflaggermus i stadig større mengder og da vi også klarte å se de flygende skapningene i skinnet fra gatelys og lommelykter gikk det flere ganger et begeistret brus gjennom folkemengden.
Ikke før nærmere midnatt reiste de siste deltagerne hjem til sitt, og da var både nordflaggermus, dvergflaggermus og vannflaggermus notert på lista. Altså en svært vellykket kveld for store og små. Vi gleder oss allerede til gjentakelse neste år!

Har du lyst til å jakte på flaggermus? Kjøp deg en detektor hos Natur og Fritid, og lær mer om flaggermus på Norsk Zoologisk Forenings flaggermussider!

onsdag 22. august 2012

Et slåtteslag for kulturlandskapet

I Belteviga på Flekkerøy har en gammel eng holdt på å gro igjen, som så mange andre steder i landet vårt. Men Sørlandsavdelingen av Norsk Zoologisk Forening gjør noe med det!

Som et prosjekt støttet av Fylkesmannens miljøvernavdeling, har Zoologisk Forening siden 2009 sørget for å åpne opp igjen den lille enga som huser en rekke sjeldne arter og har potensiale for enda flere. Denne fine onsdagskvelden i august var det igjen på tide med å svinge ljåen. Med to nyinnkjøpte langorver (ljå med langt skaft), sager, greinkuttere, river og ikke minst 9 ivrige par arbeidshender, ble det gjort en skikkelig innsats.

Asbjørn sliper ljåbladet klar til innsats.

Blåknapp forekommer hyppig i enga.

En skrue forsvant i graset, men zoologer kan impovisasjonens kunst.

Mjødurt dominerer enga før vi går til verket.

Det krever god teknikk for å slå graset effektivt. Asbjørn kan faget, tilsynelatende.

Oppslag av osp, bjørk, hegg og krossved ble fjernet effektivt av Olav.
Slik skal en slåtteeng se ut! Alt vi tok ut ble lagt i hauger utenfor enga slik at ikke næring ble tilbakeført.

Slåtteenga i Belteviga ligger innenfor landskapsvernområdet Oksøy-Ryvingen.

lørdag 18. august 2012

Tur med tid

De største naturopplevelsene mine får jeg når jeg har god tid. I dag var en slik dag. Jeg skulle ikke langt. Bare et lite stykke inn i en dal jeg ikke hadde vært i før som så spennende ut på kartet. Jeg slo meg til ro ved ei myr og satte meg på huk. Observerte alt liv der og i tjønna like ved. Det var så enkelt, men likevel så tilfredsstillende. Jeg så ingen sjeldne eller spektakulære arter, bare de artene som alltid er der, de som jeg vanligvis ikke legger merke til fordi jeg har blikket fokusert på veien videre. 

Mannen tramper sin sti
tungt.
Snubler i sleipe røtter,
trår ut i gjørmehull
og drar svart med seg
utover nysnøen.
Ser ikke. 
Hører ikke.

Inne i krattskogen
reiser et dyr seg varsomt.
Står der
spinkelt levende i frostlyset.
Ser med bunnløse fløyelsøyne
mot den stomlende lyden av
en blind.

Mannen tramper forbi.
Bærer sin døde tyngde
inn i det øde snølyset.
Uten å vite
hvor nær han var –
Hans Børli, Samlede Dikt, 1995

søndag 12. august 2012

Bare blåbær


Det er august og modne blåbær i skogen. En liten brøkdel av disse havner i min husholdning, både som saft og som hele, nedfrosne bær til mange ulike formål. 
Det er alltid trivelig å ta med barn ut på plukketur. De koser seg virkelig med bærene. Men tålmodigheten er begrenset - ikke bare for dem - men heller ikke jeg holder særlig mer enn èn time. Derfor har jeg til sammen vært ute fire ganger for å få nok bær. Men nå rekker det. Tror det ble ca 30 liter.
Første turen gikk med storfamilien - i hjembygda mi i Skien.

Den andre turen gikk til et virkelig godt blåbærfelt på en av de mange øyene i Ogge. Men lyset gikk fort...

Siste dose bær ble plukket i Evje denne helgen. Fine, flotte og veldig smakfulle bær.søndag 5. august 2012

Kultur og orientering

I Birkenes har orienteringsgruppa tradisjon for å innby til kulturorientering. Enkelt sagt er det tradisjonell turorientering der postene legges til steder som har en historie.

Denne finværsdagen mot slutten av årets sommerferie var det vår tur til å prøve kulturorientering. Vi valgte ut noen av postene som er lagt ut på Toplandsheia. God tid, fint vær, flott heieterreng og spennende poster gjorde turen til en suksess for oss alle, selv om minstemann ikke er eldre enn 6 år.Flott bordplate i naturlig utførelse ved den første posten vi tok denne dagen.

Stein med løftegrep testes. Jeg tipper ca 50 kilo.

Veien mellom postene går i tidvis veldig flott turterreng med god utsikt.

Det var disse postene vi jaktet på.

Høy trivselsfaktor for ungene får vi fordi vi tar oss god til og er åpne for innfall underveis. Da vi passerte et øde tjern, hoppa vi likegodt uti - til tross for mangel på badetøy. Ingen fare for tilskuere langt inn på heia...

Blåbærplukkere tar vi gjerne med på tur nå som bæra er på sitt beste. Ungene sanker med stor iver.

Endelig en velfortjent rast - ved ei gammel koie.

Ja, de er gode - men ikke særlig tallrike heromkring i år. Men den som er tålmodig finner også i år felter der man kan plukke noen titalls liter med blåbær.